miercuri, 21 noiembrie 2012

Vulcanii.Notiuni generale

Vulcanii
de MARIA STRAJAN si ANDREEA ASTILEAN
Ce sunt vulcanii?
Prin vulcan se înțelege:
• formația geologică de formă conică formată prin erupția lavelor, cenușelor și gazelor dintr-un focar cu topituri magmatice situate în adâncime
• deschizătura din scoarța terestră care emite rocă topită sau parțial topită (lava), cenușă și gaze
 -Formarea unui vulcan la marginea plăcilor continentale

Cum se formeaza vulcanii?
Un vulcan se formează prin ridicarea scoarței, alcătuind „conul vulcanului”, sub presiunea gazelor și magmei (rocile topite). Materiile incandescente ies la suprafață printr-un crater (deschidere cu forme si diametre diferite). Un crater puțin adânc se numește pateră.
Eruptia vulcanului
Fenomenul ieșirii magmei la suprafață este denumit erupție și are loc acolo unde scoarta terestră opune cea mai mică rezistență. Acest punct de rezistență redusă este reprezentat de crăpăturile din scoarță sau de limitele dintre placile tectonice continentale.
 -Eruptia vulcanului Rinjain cu descarcari electrice atmosferice

Erupțiile vulcanice sunt de două feluri
• erupția efuzivă este o erupție vulcanică silențioasă, care scoate la suprafață lava bazaltică cu viteză mică (erupțiile vulcanului Kilauea din Hawaii sunt efuzive).
• erupție explozivă este o erupție puternică a unui vulcan care aruncă în aer materia pe distanțe uriașe; lava e săracă în silicat; poate fi foarte periculoasă pentru locuitorii aflați în apropiere de locul erupției.
Erupția incepe printr-un jet fierbinte de gaze si vapori de apa, insotit de materiale solide de diferite dimensiuni(cenusa,bombe vulcanice ,blocuri),dupa care lava incandescenta incepe sa curga sub forma unortorenti sau a unor suvoaie de foc pe marginele craterului.
Clasificare
• După perioada de formare:
– vulcani tineri
– vulcani bătrâni

• După activitate:
– vulcani activi, care continuă să erupă
– vulcani inactivi (stinși), a căror activitate a încetat cu milenii în urmă și care nu mai au cameră magmatică
– vulcani adormiți, care nu au avut activitate o perioadă mai lungă de timp, de ordinul a sute sau chiar mii de ani, dar care au potențialul de a erupe în viitor. De regulă aceștia sunt cei mai periculoși și pot produce erupții de tip exploziv.
• După tipul de manifestare a erupției:
– de tip islandic, cu erupții liniare de lave fluide, fără explozii
– de tip hawaian, cu erupții centrale liniștite de lave fluide
– de tip strombolian, cu erupții de lave fluide și explozii ritmice de gaze
– de tip vulcanian, cu erupții de lave vâscoase care, după consolidarea în cosul vulcanic, vor fi expulzate sub formă de cenușă și bombe vulcanice prin explozii puternice ale gazelor
– de tip peleean, cu erupții de lavă vâscoasă care se ridică în forma unui stâlp
– de tip Bandai-San, la care exploziile foarte puternice aruncă în aer vechiul aparat vulcanic.

    SFARSIT

Un comentariu: