marți, 21 mai 2013

Inundatiile din Romania din anul 2005



           INUNDATIILE  DIN ROMANIA
                        DIN ANUL 2005



Anul 2005 poate fi considerat un an al inundatiilor pentru Romania.

Viiturile care au produs inundatiile din 2005 din Romania au fost generate, in primele luni (din februarie pana in aprilie) de suprapunerea ploilor cu topirea zapezilor, cu deosebire in spatiul banatean; ulterior, intre lunile iunie-septembrie, viiturile au fost provocate de ploi torentiale de scurta durata cu o intensitate sporita in intervale foarte scurte de timp, de ordinul a 2-3 zile.Inundatiile au ucis 93 de persoane din tara. Pagubele materiale au insumat doua miliarde de euro, dupa ce mii de kilometri de drumuri nationale au fost distruse, iar sute de mii de hectare de teren, inundate.Datele publicate de statistica oficiala aratau o incetinire serioasa a ritmului de crestere economica fata de anul trecut, inca inainte de ultimele valuri ale inundatiilor. Nivelul trimestrial de crestere al productiei industriale a inregistrat o scadere relativa de ritm, care pune sub semnul indoielii aportul initial al acesteia la formarea produsului intern brut. PIB a inregistrat in acest an cel mai redus ritm de crestere din ultimii trei. Faptul nu a fost cauzat insa doar de inundatii, iar scaderea a fost chiar dorita de guvern, care a preferat o crestere mai modesta, din cauza derapajului deficitului de cont curent.

Cele mai importante pagube sint in agricultura.



                                    

                                                        INUNDATII OTELEC 2005
                         
                                         

INUNDATII PASCANI 2005 



                                ISTORIC ONLINE AL INUNDATIILOR DIN ROMANIA
                                  


Ambasada României în Republica Federală Germania informează că în ultimele săptămâni, România a fost din nou afectată de inundaţii grave, de această dată pe porţiuni întinse din estul, sudul şi centrul ţării. Aceste inundaţii survin la mai puţin de trei luni de la masivele revărsări de ape din Banat.

Inundaţiile din ultimele zile au afectat peste 600 de localităţi din 31 de judeţe, situaţiile cele mai grave înregistrându-se în Argeş, Bacău, Brăila, Vrancea, Galaţi, Alba şi Vâlcea. Douăzeci şi unu de persoane şi-au pierdut viaţa. Apele au inundat peste 15.000 de case, distrugând 857 şi avariind alte 2860. Au fost inundate peste 16.700 de anexe gospodăreşti şi peste 150.000 de hectare de teren agricol, numărul persoanelor evacuate fiind de peste 10.500. Circulaţia a fost întreruptă pe câteva zeci de drumuri comunale şi pe anumite porţiuni din drumurile naţionale care leagă Moldova de sudul ţării şi de Transilvania. 110 localităţi au rămas fără curent electric. În fondul forestier au fost înregistrate peste 132.000 m.c. rupturi şi doborâturi de vânt, peste 650 km de drumuri forestiere distruse, 10.379,2 ha de fond forestier şi 1.072,3 ha plantaţii şi regenerări naturale inundate.

Autorităţile române au trecut din nou, în regim de urgenţă, la măsurile care se impun, asigurând evacuarea, primul ajutor şi aprovizionarea cu alimente de primă necesitate pentru familiile afectate de inundaţii, precum şi în vederea limitării pagubelor. Guvernul României a decis să aloce în judeţele afectate de inundaţii alimente şi materiale necesare de la Rezervele de Stat.








           Bibliografie

           Acest proiect a fost realizat de catre elevele
                        Benko Bianca si Cadar Bianca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu