miercuri, 6 februarie 2013

1.    Uraganele sunt însoţite de ploi torenţiale, tunete sau tornade. Dar forţa lor distrugătoare vine de pe oceane, unde vântul şi valurile pot lovi zonele de coastă cu viteze de până la 300 de km pe oră. În 1970, valuri de peste 10 metri înălţime au lovit, în timpul unui uragan, regiunile de coastă ale Bangladesh-ului. Au murit atunci peste 300 de mii de persoane.

2.    Nu numai cutremurele au o scară care le măsoară intensitatea. Echivalentul scării Richter pentru uragane este scara Saffir-Simpson. Aceasta împarte uraganele în 5 categorii, în funcţie de viteza acestora.

3.    De-a lungul istoriei, mai multe nave au fost scufundate de către uragane decât au reuşit oamenii în timpul războaielor.

4.    Unul dintre cele mai puternice uragane din secolul al XXI-lea a fost uraganul Katrina. Acesta a lovit 7 state din SUA, iar cel mai afectat oraş a fost New Orléans, unde digurile de protecţie au cedat în faţa furiei naturii. În 2005, când a lovit SUA, Katrina a produs pagube de peste 80 de miliarde de dolari şi a omorât 1836 de persoane.

5.    Datele despre uragane sunt culese în prezent cu ajutorul piloţilor Forţelor Aeriene ale SUA. Aceştia zboară prin „ochiul” uraganului, unde lansează sonde. Ele planează, având ataşată o paraşută, şi culeg date despre uragan. Sondele sunt echipate cu tot felul de instrumente: barometre, termometre, higrometre (instrumente care măsoară umiditatea aerului şi mai sunt numite umidimetre) sau anemometre (instrumente care măsoară viteza vântului).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu