miercuri, 6 februarie 2013

Curiozitati despre uragane!!

   Ştiaţi că tornadele și uraganele se deplasează întotdeauna în sensul acelor de ceas în emisfera sudică și în sensul invers acelor de ceas în emisfera nordică?
    Un uragan eliberează în zece minute mai multă energie decât toate armele nucleare din lume, combinate.
    Cuvântul uragan, provine de la o zeitate a civilizaţiei Maya, Hurakan, care, după o legendă maya, a fost cel care a provocat Marele Potop. Deşi era doar o legendă, populaţiile maya şi-au construit aşezările în locuri mai înalte, ferite de inundaţii. Cunoşteau forţa distrugătoare a unui uragan.
   În războiul din 1898 dintre americani şi spanioli, a intervenit natura, prin uraganele sale. Preşedintele  McKinley a declarat că s-au temut mai mult de uragane decât de vasele spaniole. Datorită celor întâmplate, s-au pus bazele unui sistem de supraveghere a acestor fenomene, astăzi cunoscut sub numele de Centrul Naţional pentru Uragane.
    Nu numai cutremurele au o scară care le măsoară intensitatea. Echivalentul scării Richter pentru uragane este scara Saffir-Simpson. Aceasta împarte uraganele în 5 categorii, în funcţie de viteza acestora.
    De-a lungul istoriei, mai multe nave au fost scufundate de către uragane decât au reuşit oamenii în timpul războaielor.
    Unul dintre cele mai puternice uragane din secolul al XXI-lea a fost uraganul Katrina. Acesta a lovit 7 state din SUA, iar cel mai afectat oraş a fost New Orléans, unde digurile de protecţie au cedat în faţa furiei naturii. În 2005, când a lovit SUA, Katrina a produs pagube de peste 80 de miliarde de dolari şi a omorât 1836 de persoane.
    Datele despre uragane sunt culese în prezent cu ajutorul piloţilor Forţelor Aeriene ale SUA. Aceştia zboară prin „ochiul” uraganului, unde lansează sonde. Ele planează, având ataşată o paraşută, şi culeg date despre uragan. Sondele sunt echipate cu tot felul de instrumente: barometre, termometre, higrometre (instrumente care măsoară umiditatea aerului şi mai sunt numite umidimetre) sau anemometre (instrumente care măsoară viteza vântului).




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu