marți, 4 iunie 2013

                      Atacurile teroriste



Definitia terorismului:
Folosirea ilegală a forței și violenței împotriva unor persoane sau proprietăți, pentru intimidarea sau pedepsirea unui guvern, a populației civile, sau a unui segment de populație, făcută în scopul atingerii unor obiective politice sau sociale.
Ţintele pot fi diferite:
·         cucerirea opiniei publice prin manipulare mediatică (poziția mediei, care se bazează, în marea majoritate a cazurilor, pe o comunitate de interese, terorismul crescând rating-ul, manipulată și manipulatoare, devine centrală în triunghiul conflictual teroriști-populație-conducere);
·         acțiuni de „pedepsire” și răzbunare pentru nedreptăți reale sau imaginare;
·         atingerea unor obiective politice: schimbarea conducerii, schimbarea sistemului de guvernare, impunerea unor alte linii de conduită, religioasă, politică, morală, economică, cuceriri teritoriale, etc.
Există o mare varietate sub aspectul organizării, metodelor de acțiune și letalității grupurilor din această categorie, elementele lor comune fiind:
Organul militar și operativ al unei mișcări (politice, religioase sau ideologice) civile necombatante, cum ar fi:
Wahabismul > Al Qaeda
Separatismul > ETA, grupul cecen condus de Alsan Mashadov
Un partid extremist > „Calea luminoasă” (în spaniolă Sendero Luminoso)
Curente naționalist-islamice > Abu Sayaf, Hamas, Hezbollah
Funcționează sub un control exercitat de structura civilă de susținere.
Au elemente clare de comandă, control, comunicații și logistică, fapt care, în mod paradoxal, le face mult mai vulnerabile și ușor de infiltrat, supravegheat, combătut și eliminat.
În momentul în care structura civilă de susținere devine implicată într-un proces politic democratic, grupul terorist se autodesființează.
Grupurile teroriste afiliate pot avea până la câteva mii de membri, împărțiți în:
-conducători civili și/sau comandanți militari;
-luptători;
-informatori;
-responsabili cu logistica, relații externe - presă, recrutarea de cadre, identificarea elementelor corupte, identificarea țintelor de atacat, etc.                                                 
Rezultatele terorismului depind însă în final de alegerea majorității populației civile necombatante de a susține puterea de stat sau cauza (dar niciodată metodele) teroriștilor. Astfel terorismul poate avea ca rezultat:
Atingerea totală a scopurilor politice. În ciuda opiniei generale, terorismul este o metodă eficientă de obținere a unei revendicări politice. Dacă organizația teroristă e afiliată unei mișcări politice (grup terorist afiliat), iar motivele sunt susținute de majoritatea populației civile implicate în conflict, victoria e numai o problemă de timp. Cele mai cunoscute cazuri sunt:
  • ·         Formarea statului Israel, pentru mișcările Haganah și Irgun
  • ·         Formarea Autorității Naționale Palestiniene, pentru Fatah, OEP


Atingerea parțială a scopurilor politice:
  • ·         Obținerea de drepturi suplimentare pentru canadienii de origine franceza din Quebec - FLQ
  • ·         Obținerea retragerii trupelor spaniole din Irak înainte de termen prin schimbarea cursului alegerilor din [[Spania], în urma atentatelor de la Madrid din 11 Martie 2004. - Al Qaeda

Prelungirea ciclului de Violență. Este un caz tragic de remiză între puterea politică și terorism, exemplele cele mai cunoscute fiind:
  • ·         Războiul civil din Columbia
  • ·         Conflictul din Cecenia

Pornirea unui război. Actul terorist fiind folosit de către puterea politică de stat ca pretext pentru pornirea unor războaie. Cele mai cunoscute exemple sunt:
  • ·         Atentatul de la Sarajevo folosit ca pretext pentru Primul Război Mondial.
  • ·         Atentatele din 11 Septembrie 2001 care au fost folosite ca argument pentru a justifica invazia din Irak.

Restrângerea libertăților individuale sau instaurarea unei dictaturi:
  • ·         Introducerea Legii Patriot (Patriot Act) în SUA ca urmarea a atentatelor din 11 Septembrie 2001
  • ·         Introducerea în 1933 a Legii de Împuternicire (Ermächtigungsgesetz) în Germania, ca urmare a incendierii Reichstag-ului, care a fost esențială pentru ascensiunea lui Adolf Hitler la putere.

Efecte economice colaterale. Efortul de luptă antiteroristă poate afecta temporar economia unei regiuni sau țări. În unele cazuri efectele pot fi de lungă durată în special în zonele care depind economic de industria turismului cum ar fi:
  • ·         A doua Intifadă și atentatele sinucigașe Hamas care au afectat puternic industria turismului din Israel.
  • ·         Atentatele comise de Jemaah Islamiah în Bali, insulă cu populație majoritar hindusă din Indonezia, pentru care turismul este industria majoră.


Terorismul se extinde în Europa şi în alte state, iar noi deseori nu-l putem opri fiind supuşi agresivităţii extrimiştilor însă într-o zi poate  balansul forţelor va fi de partea noastră.

                                 Sfărşit
efectuat de : Caracicovscaia Marina şi Răchită Roxana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu