miercuri, 12 iunie 2013

Invazia de insecte

      Invazii de insecte
Hazarde biologice sunt reprezentate de epidemii si de invazii de insecte.
Epidemiile sunt caracterizate prin imbolnaviri in masa ale populatiei, datorita unor agenti patogeni cum sunt virusii, rickettsiile, bacteriile, fungi si protozoarele. Cele mai grave maladii sunt transmise de agenti purtatori precum tantarii (malaria, febra galbena), musca tze tze (boala somnului), puricii, paduchii (tifosul exantematic).
Invaziile de insecte, in special de lacuste, produc pagube mari agriculturii, in deosebi in Africa, Asia, estul Europei si Amerrica de Nord. Combaterea lacustelor se realizeaza prin diferite metode, cum ar fi distrugerea oualelor, utilizarea insecticidelor si a unor capcane pentru distrugerea nimfelor de lacusta.
Pe langa lacuste mai sunt si alti daunatori biologici a caror actiune capata proportii catastrofale. Periculoasa este si capusa vitelor frecventa in America de Sud, Australia si Africa de Sud, parazitii orezului (Asia de Sud si Sud-Est), ai bumbacului (America de Nord, de Sud, Orientul Mijlociu) sau omizile.
    Mii de insecte au invadat, in 20 iun 2007, municipiul Vaslui. Insectele, asemănătoare unor furnici cu aripi, au făcut imposibilă circulaţia oamenilor pe anumite străzi. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor au pus fenomenul pe seama temperaturilor foarte ridicate din această perioadă, care fac ca insectele şi animalele să-şi schimbe comportamentul, devenind agresive.
   Coasta de Est a Statelor Unite se pregăteşte de invazie. Experţii avertizează că miliarde de insecte cunoscute sub numele de "cicade" vor umple totul în jur.
Cicadele stau sub pământ şi se hrănesc din rădăcinile copacilor.
La sfârşitul lunii mai, insectele, de aproximativ trei centimetri lungime, vor ieşi din pământ şi vor forma roiuri care par adevăraţi nori. Biologii spun că densitatea lor poate ajunge chiar la un milion şi jumătate de insecte pe acru.
Deşi nu provoacă stricăciuni majore, aduc destule necazuri. Intensitatea sunetului produs de un roi ajunge la 90 de decibeli, echivalentul unui concert rock.
Ultima invazie de cicade a avut loc acum 17 ani.

     Explozie de insecte periculoase in marile orase din cauza vremii foarte schimbatoare. O constat in primul rand medicii care anunta ca numai in ultima luna la camerele de garda din tara s-au prezentat sute de pacieti cu intepaturi.

Cele mai periculoase, spun specialistii, sunt capusele care pot transmite boli foarte grave. In Capitala, de pilda, nimeni nu se ocupa de starpirea lor pentru ca primaria nu a angajat nici o firma specializata pentru asta.
Primele pe lista inamicilor aproape nevazuti sunt capusele, care au impinzit parcurile.
In 10% din cazuri muscatura de capusa provoaca boli dintre cele mai grave: maladia Lyme si febra Butonoasa.
 

4 comentarii: