sâmbătă, 8 decembrie 2012

Uraganul Sandy


  Uraganul Sandy a început să facă ravagii peste Ocean, acolo unde unii au fost înghiţiţi de ape, în timp ce alţii s-au baricadat în casă, instaurând o adevărată stare de asediu. Deşi pieţele de capital din SUA sunt închise din cauza celui mai puternic uragan din ultimii 100 de ani, investitorii mizează pe dolar considerându-l un plasament sigur.
30 octombrie
 Ora 20.15  Cel puţin 32 de persoane au murit în Statele Unite şi Canada din cauza intemperiilor provocate de Uraganul Sandy, anunţă autorităţile americane şi canadiene.

Ora 18.34 
Cel puţin 27 de persoane au murit în Statele Unite şi Canada din cauza intemperiilor provocate de Uraganul Sandy, anunţă autorităţile americane şi canadiene.

Cincisprezece persoane au murit în statul New York, conform guvernatorului Andrew Cuomo, zece victime înregistrându-se în oraşul New York. Alte două persoane au murit în statul Connecticut (nord-est), situat la nord de New York.
Trei victime s-au înregistrat în New Jersey, patru în Pennsylvania şi câte una în Maryland şi West Virginia.

Un membru al echipajului corabiei HMS Bounty, scufundată în largul statului North Carolina, a murit la spital, iar căpitanul navei, folosită pentru realizarea unui film, este dat dispărut.

Cel puţin o persoană a murit la Toronto, unde s-au înregistrat rafale de vând extrem de puternice.

Ora 17.01 
Peste opt milioane de locuinţe au rămas fără electricitate în 18 state din nord-estul SUA şi în Washington DC, din cauza Uraganului Sandy, anunţă Departamentul american al Energiei.
"La ora 9.00 (15.00, ora României), în statele afectate erau 8.114.433 de clienţi fără electricitate", precizează Departamentul Energiei. Cel mai afectat stat este New Jersey, unde sunt 2,5 milioane de case fără electricitate.
Ora 14.48 Barilul de petrol se tranzacţionează la New York la minimul a aproape patru luni şi se îndreaptă către cea mai mare scădere lunară începând din mai, după ce mai multe rafinării americane situate pe coasta de Est a SUA au redus producţia din cauza uraganului Sandy, potrivit Bloomberg.


Contractele futures pe petrol au scăzut cu până la 0,5%. Companiile Phillips 66, Hess Corp, NuStar Energy şi PBF Energy au închis rafinării sau au redus producţia înainte ca Sandy să atingă uscatul în Statele Unite.

Preţul benzinei a coborât după ce a atins luni maximul a aproape două săptămâni.
Ora 14.30  Un reactor nuclear a fost scos din funcţiune marţi în statul New Jersey, în estul SUA, din cauza intemperiilor provocate de Uraganul Sandy, a anunţat operatorul acestuia.

Situat la Hancocks Bridge, pe marginea râului Delaware, reactorul Salem 1 a fost închis când patru dintre cele şase pompe ale sale de circulaţie a apei au încetat să funcţioneze, a precizat societatea Public Service Electric and Gas (PSEG), adăugând că reactorul vecin de la Hope Creek funcţiona normal.

Uraganul care a lovit Coasta de Est a Statelor Unite ameninţă să facă ravagii şi în privinţa alegerilor prezidenţiale, candidaţii la Casa Albă aflându-se în faţa unui test.
Ora 12.34 Creşterea nivelului apelor unui râu din New Jersey după trecerea uraganului Sandy a determinat ruperea unui dig în comitatul Bergen, la câţiva kilometri distanţă de oraşul New York, a anunţat poliţia locală.

Ruperea digului de pe râul Hackensack a determinat mobilizarea unor importante resurse ale poliţiei şi gărzii naţionale pentru a le veni în sprijin locuitorilor din oraşul Moonachie, ameninţat de inundaţii, potrivit presei locale.
Ora 12.29 Viteza vântului a scăzut la 105 kilometri pe oră marţi dimineaţă, pe măsură ce ciclonul post-tropical Sandy a înaintat spre uscat, a anunţat Centrul american de previziuni hidrometeorologice (HPC).

La ora 05.00 (ora 11.00, ora României), centrul furtunii se găsea la 145 de kilometri vest de Philadelphia (Pennsylvania) şi înainta spre vest, determinând rafele de vânt susţinute de 105 kilometri pe oră.

Înainte de a atinge uscatul, luni seară, Sandy, clasat atunci drept uragan, a antrenat rafale de vânt de 150 de kilometri pe oră. "O scădere continuă (a forţei vântului. n.r.) este prevăzută în cursul următoarelor 48 de ore", a precizat NHC în buletinul său, avertizând totodată asupra menţinerii riscurilor de inundaţii.

În New Jersey, unde Sandy a atins uscatul, s-au înregistrat precipitaţii de 20 de centimetri la Atlantic City, unde marea a inundat străzile.


În Delaware, în apropiere, s-au înregistrat 24,3 centimetri la staţia meteo Milford, faţă de 10,5 la Washington. Recordul, de 29,5 centimetri, a fost înregistrat la Mildwood Crest, în New Jersey.
Ora 11.40 Preşedintele american Barack Obama a decretat marţi dimineaţa stare de "catastrofă majoră" în statul New York, după trecerea uraganului Sandy, care a făcut ravagii pe coasta de est a Statelor Unite, inundând o mare parte din Manhattan, relatează AFP. Această decizie "permite accesul la fondurile federale al persoanelor afectate în comitatele Bronx, Kings, Nassau, New York, Richmond, Suffolk şi Queens", precizează Casa Albă într-un comunicat.

Stare de castastrofă majoră a fost decretată şi pentru New Jersey.
Ora 11.30  Traficul aerian între Marea Britanie şi Statele Unite era în continuare perturbat, marţi, pentru a doua zi consecutiv, din cauza uraganului Sandy, relatează AFP. Compania British Airways a fost nevoită să anuleze 11 legături dus-întors cu coasta de est a Statelor Unite, în special zboruri în direcţia sau provenind dinspre aeroproturile din New York JFK, Newark, Washington, Baltimore şi Philadelphia.

În schimb, zborurile provenind din Boston ar trebui asigurate normal, contrar a ceea ce s-a întâmplat luni, a precizat compania. Virgin Atlantic a anulat sau întârziat marţi zborurile către şi dinspre New York, Washington şi Boston.

Luni, mii de britanici au fost nevoiţi să renunţe la călătoriile către Statele Unite, în plină perioadă de vacanţă şcoalară în Marea Britanie.
Astfel, 59 de zboruri - 47 de plecări şi 12 sosiri - au fost anulate în total pe aeroportul londonez Heathrow.

Ora 10.23
 Furtunile, care afectează în prezent diverse regiuni ale continentului american, precum uraganul Sandy sau ploile torenţiale din Argentina, reprezintă semnul schimbărilor climatice care se vor agrava, au avertizat luni experţii în timpul unei conferinţe la Lima.
"Aceste furtuni reprezintă un semnal de alarmă şi chiar dacă acest lucru pare un pic catastrofic, adevărul este că impactul (schimbărilor climatice) este deja foarte grav şi nu poate decât să se agraveze pe viitor", a declarat pentru AFP Adrian Fernandez, biolog mexican specialist în domeniul climatic.
La rândul său, Nicholas Stern, un expert britanic, a anunţat prin intermediul unei videoconferinţe că "plata ignorării efectelor schimbării climatice se va traduce printr-o creştere a temperaturii în lume care doar va agrava situaţia".
Aproximativ 100 de oameni de ştiinţă, oficiali guvernamentali şi experţi veniţi din 14 ţări participă la o conferinţă internaţională la Lima "Inter-climat 2012" pentru a examina progresele realizate în integrarea schimbării climatice în procesele de dezvoltare şi în sectoarele economice.
Ora 9.22 Un spital din New York a rămas fără energie electrică. Generatoarele au cedat şi ele, astfel încât întreg spitalul este în curs de evacuare. Potrivit AP, zeci de ambulanţe sunt aliniate în jurul clădirii New York University Tisch Hospital, iar doctorii şi asistenţii medicali au început procesul de transferare a bolnavilor către alte spitale.
Ora 9.01 Şapte tuneluri de metrou din New York au fost inundate din cauza creşterii apelor, provocată de uraganul Sandy, care a lovit metropola americană în cursul serii, a anunţat marţi autoritatea pentru controlul transportului subteran, vorbind despre cea mai mare catastrofă din "108 ani" de existenţă.
"Metroul newyorkez are 108 ani dar niciodată nu s-a confruntat cu o catastrofă atât de devastatoare ca cea din noaptea trecută", a declarat Joseph Lhota, director al Metropolitan Transportation Authority (MTA), citat de AFP.
Majoritatea tunelurilor inundate se află sub East River, care se întinde de-a lungul peninsulei Manhattan asupra căreia s-au abătut rafale violente de vânt şi ploi torenţiale.
"Uraganul Sandy a generat haos în toată reţeaua noastră de transport, în fiecare cartier şi comitat al regiunii", a adăugat Lhota într-un comunicat, subliniind că acesta a smuls copaci din rădăcină, a provocat pene de electricitate şi a inundat depourile.
Şiroaie de apă au invadat străzile din sudul Manhattanului în special sectorul Battery Park, o parte a cartierului Chelsea în vest şi mai multe străzi la est, până pe 2nd Avenue.
Metroul newyorkez şi-a întrerupt circulaţia încă de duminică seara, în apropierea uraganului Sandy, care a provocat cel puţin 13 morţi, potrivit unui bilanţ provizoriu realizat după ce acesta a ajuns pe uscat în statul vecin New Jersey, pe coasta de est a Statelor Unite.
Ora 06.10 Cel puţin 13 persoane au murit în Statele Unite şi Canada din cauza unor rafale violente de vânt şi inundaţii provocate de către ciclonul Sandy, relatează AFP.
Autorităţile locale din statele New York, New Jersey, Pennsylvania, Virginia şi North Carolina au anunţat luni 12 morţi, iar poliţia din Toronto a anunţat că o femeie canadiană a fost ucisă de bucăţi de moloz smulse de rafale de vânt.
Ora 05.45 Ciclonul posttropical Sandy care a atins luni seara Coasta de Est a Statelor Unite a afectat şi Canada, la sute de kilometri mai spre nord, unde s-a înregistrat un prim deces, iar zeci de mii de locuinţe au fost afectate de pene de electricitate, relatează AFP.
Poliţia din Toronto a confirmat luni seara, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, că o femeie pieton "a fost ucisă de bucăţi de moloz" în cădere, în centrul oraşului.
Rafalele de vânt atingeau aproximativ 50 de kilometri pe oră luni seara la Toronto, dar Serviciul canadian de Meteorologie anunţa rafale de până la 100 de kilometri pe oră în orele următoare. La Sarnia, la sud de lacul Huron, în sud-vestul provinciei Ontario, luni seara se înregistrau intensificări ale rafalelor de vânt de până la 87 de kilometri pe oră.
Peste 68.000 de locuinţe, dintre care aproximativ 30.000 în Quebec, erau afectate de pene de electricitate, în urma prăbuşirii unor arbori peste firele reţelei electrice, au anunţat societăţile Hydro One şi Hydro-Québec.
Anterior, Hydro-Québec a anunţat trimiterea a aproximativ 50 de montori de linie în Vermont, pentru a ajuta acest stat american vecin cu Quebecul să facă faţă ciclonului posttropical, în timp ce partea estică a Canadei se pregătea să fie afectată de ploi torenţiale şi de rafale violente de vânt.
Sandy urmează să se îndrepte spre nord-vest.
"Valuri ce pot atinge şapte metri înălţime sunt posibile în sudul Lacului Huron şi de-a lungul coastei de sud" a Noii Scoţii, a precizat Centrul canadian în ultimul său buletin informativ.
Ora 04.40 Aproximativ 250.000 de locuinţe au rămas pe întuneric luni seara, la Manhattan, din cauza unor pene de curent electric provocate de sosirea ciclonului Sandy, a anunţat primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, într-o conferinţă de presă.
Inundaţii importante au fost constatate în toată zona de la sudul Manhattanului, unde cartiere întregi au rămas fără curent electric.
Ora 04.24 19 muncitori au rămas blocaţi în interiorul centralei electrice Consolidated Edison, în partea estică a Manhattanului, din cauza inundaţiilor care au afectat oraşul.
Un martor prezent la faţa locului susţine că în interiorul centralei a avut loc o explozie, relatează Reuters.
Ora 03.31 Două persoane au murit, în New Jersey, după ce un arbore s-a prăbuşit peste maşina în care se aflau, relatează AFP.
Ora 03.28 În sudul Manhattanului s-au inundat cartiere întregi, în timp ce părţi întregi ale oraşului New York s-au cufundat în beznă, lipsite de  electricitate.
Ora 03.01 Un bărbat a murit, luni seară, după ce un arbore s-a prăbuşit peste el, în urma rafalelor violente de vânt  care s-au abătut asupra oraşului New York.
Accidentul a avut loc în cartierul Queens, iar victima este un bărbat în vârstă de 30 de ani.
Ora 02.30 Centrul ciclonului Sandy a atins, luni seara, Coasta de Est a Statelor Unite, la nivelul statului New Jersey, a anunţat Centrul Naţional american al Uraganelor.
"Ciclonul posttropical Sandy a atins uscatul în apropiere de Atlantic City către ora locală 20.00 (02.00, ora României), a anunţat NHC. Rafalele de vânt ale acestuia au slăbit uşor, la aproximativ 130 de kilometri pe oră, după ce anterior atingea 150 de kilometri pe oră, dar continuau să se facă resimţite pe o rază de aproximativ 800 de kilometri de la centru".
Ora 01.45 Cel puţin două reactoare nucleare care produc aproape jumătate din electricitatea statului New York riscă să fie închise din cauza rafalelor puternice de vânt ale uraganului Sandy şi creşterii nivelului apelor, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei care le exploatează, relatează AFP.
Niciun reactor din nord-estul Statelor Unite nu a fost totuşi nevoit să înceteze operaţiunile, anterior, din cauza vreunei furtuni, a precizat într-un comunicat NRC, Agenţia americană pentru Siguranţă Nucleară, care anunţă că "supraveghează îndeaproape toate instalaţiile nucleare cu risc (...) având în vedere extinderea şi intensitatea acestei furtuni istorice".
"Toate centralele sunt în continuare sigure şi se află sub control, material de urgenţă a fost pus la dispoziţie, iar inspectorii NRC au fost mobilizaţi (...) la toate instalaţiile susceptibile să fie afectate de efectele furtunii", subliniază Agenţia.
Către ora 22.00 GMT (0.00, ora României), reactoarele Salem Unit şi Hope Creek, care acoperă jumătate din nevoile de electricitate ale statului New Jersey, "continuă să funcţioneze în regim deplin", a confirmat pentru AFP Joseph Delmar, un purtător de cuvânt al companiei Public Service Electric and Gas, PSEG.
Firma de electricitate intenţionează totuşi să închidă aceste instalaţii, situate pe malul fluviului Delaware, care desparte statele New Jersey şi Pennsylvania, în cazul creşterii nivelului apelor sau unei înrăutăţiri a condiţiilor meteorologice.
"Potrivit regulilor noastre de operare, vom opri aceste reactoare dacă este îndeplinită una dintre condiţiile următoare: vânt care să depăşească viteza de 119 kilometri pe oră sau pe o perioadă mai mare de 15 minute sau dacă nivelul fluviului depăşeşte 30,3 metri - instalaţia situându-se la 31,1 metri de nivelul mării", a precizat el.
Salem Unit şi Hope Creek produc 49% din electricitatea consumată în statul New Jersey şi reprezintă "a doua cea mai mare centrală nucleară comercială din Statele Unite", a precizat Delmar.
Nivelul cel mai înalt atins vreodată de ape în dreptul centralei este de 29,7 metri.
Ora 01.10 Aproximativ 47.000 de persoane au rămas fără electricitate la New York.

Ora 00.55 Guvernatori ai statelor vizate de sosirea iminentă a uraganului Sandy în zona de coastă utilizează Twitter pentru a transmite mesaje în domeniul securităţii, ca lista drumurilor închise, a zonelor în care electricitatea este întreruptă sau numere de apel gratuit în caz de urgenţă, relatează AFP.
În 24 de ore, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, a trimis aproximativ 100 de mesaje pe Twitter celor 35.000 de abonaţi pe care îi are contul său, informându-i cu privire la ultimele evoluţii legate de sosirea uraganului.
La fel ca guvernatorul Cuomo, Tom Corbett (Pennsylvania), Jack Markell (Delaware), Dan Malloy (Conneticut) sau Martin O'Malley (Maryland) utilzează reţeaua socială pentru a difuza consemne de securitate.
Dovada mobilizării pe Twitter o constituie cuvinte-cheie ca "Sandy", "fiţi prudenţi" sau "FEMA" (Federal Emergency Management Agency, agenţia federală însărcinată cu operaţiuni de ajutorare) care reprezintă cele mai frecvente subiecte abordate în mesajele postate luni în Statele Unite.
Ora 00.50 Furtunile ce se abat, în prezent, asupra diferitelor regiuni ale continentului american, precum uraganul Sandy sau ploile torenţiale din Argentina sunt un semn al schimbărilor climatice care se agravează, au avertizat  experţii luni, în timpul unei conferinţe la Lima.
"Aceste furtuni sunt un semnal de alarmă şi, chiar dacă pare un pic alarmist, adevărul este că impactul este deja foarte serios şi nu poate decât să se agraveze pe viitor", a declarat pentru AFP Adrian Fernandez, biolog mexican.
La rândul său, Nicholas Stern, un expert britanic, a declarat că "preţul ignorării efectelor schimbărilor climatice s-ar putea traduce printr-o creştere a temperaturii în lume, ceea ce va agrava şi mai mult situaţia".
O sută de oameni de ştiinţă, precum şi responsabili guvernamentali şi experţi din 14 ţări participă la o conferinţă internaţională în Lima, "Inter-climat 2012", pentru a examina progresele realizate în integrarea schimbărilor climatice în procesul de dezvoltare şi în sectoarele economice.
29 octombrie
Ora 23.53 Guvernatorul de New York, Andrew Cuomo, a anunţat închiderea mai multor poduri din zona metropolitană New York, dintre care unele fac legătura între Insula Manhattan şi Long Island, din cauza uraganului Sandy.
Printre acestea se numără Tappan Zee Bridge, peste Hudson, la nord de Manhattan, peste care trec zilnic 138.000 de vehicule şi podul Verrazano (între Brooklyn şi Staten Island), precum şi George Washington Bridge (peste Hudson). Primul a fost închis la ora 16:00 (20:00 GMT), iar celelalte două la ora 19:00 (23:00 GMT). 
Ora 23.26 O macara de la vârful unei clădiri de 90 de etaje s-a prăbuşit parţial din cauza vântului puternic, în centrul oraşului New York, cu câteva ore înainte de sosirea uraganului Sandy, potrivit poliţiei. Nu au fost anunţaţi răniţi, accidentul având loc pe şantierul unui imobil de lux în construcţie de la colţul dintre 7th Avenue şi Strada 57.
Douăzeci şi cinci de poliţişti au fost trimişi acolo, iar zona a fost închisă pentru public.
Ora 22.30 Nord-estul Statelor Unite este în stare de asediu în apropierea uraganului Sandy care a provocat ploi torenţiale pe litoral, înainte de a ajunge pe coastă şi de a paraliza economia şi transporturile, anunţă AFP.
Haosul anunţat a întrerupt campania electorală cu opt zile înaintea alegerilor prezidenţiale.
"Prioritatea este să facem în aşa fel încât să salvăm vieţi", a declarat Barack Obama, în cursul unei declaraţii la Casa Albă, la încheierea unei reuniuni de criză. Întreruperea campaniei sale electorale, într-un moment crucial, îi permite să le reamintească americanilor că el este "Commander in chief", fiind departe de inerţia reproşată lui George W. Bush în timpul uraganului Katrina, în 2005.
Candidatul republican Mitt Romney a anulat, la rândul său, reuniunile electorale prevăzute începând de luni seara, "din respect faţă de milioanele de americani".
Uraganul, care a provocat deja moartea a 66 de persoane în Caraibe, va atinge coasta americană în jurul orei 20:00 (02:00, ora României), în New Jersey, în apropiere de Atlantic City, potrivit serviciilor de meteorologie, dar efectele sale s-au făcut deja simţite în "Las Vegas-ul coastei de est", în cursul după-amiezii de luni.
De-a lungul digului acestei staţiuni balneare, cazinouri, baruri şi hoteluri care găzduiesc în fiecare an peste 300 de milioane de vizitatori erau baricadate în spatele unor plăci şi saci de nisip. Poliţia a închis toate străzile către oraş, singurii autorizaţii să circule fiind jurnaliştii şi autovehiculele serviciilor de urgenţă.
Ora 22.20 Serviciile administraţiei federale americane vor rămâne închise, marţi, pentru a doua zi consecutiv, din cauza trecerii uraganului Sandy prin nord-estul Statelor Unite, relatează AFP.
Doar angajaţii serviciilor de intervenţie vor fi obligaţi să meargă la muncă marţi, până la recomandarea contrară, în momentul în care ploile puternice şi rafalele violente de vânt vor lovi capitala federală Washington, a anunţat serviciul care se ocupă de personal.
Ora 21.18 Velierul Bounty s-a scufundat lângă ţărmul statului american Carolina de Nord din cauza uraganului Sandy. 14 din cei 16 membri ai echipajului au fost evacuaţi cu ajutorul elicopterelor şi pazei de coastă. Doi oameni nu au fost găsiţi.
Velierul a fost construit în 1962 pentru filmul „Revolta de pe Bounty". De asemenea, el a fost folosit la filmările unei serii din „Piraţii din Caraibe".
Ora 21.13 Cei şase francezi - două femei şi patru bărbaţi - care erau căutaţi luni pe mare între insulele Dominica şi Martinica au revenit în portul din departamentul francez, au declarat serviciile de salvare pentru AFP.
Luni au fost întreprinse căutări după ce compania unuia dintre bărbaţi s-a declarat îngrijorată pentru că el nu se întorsese duminică seara.
ORA  20.31 Ochiul uraganului Sandy se afla luni după-amiază la 283 de kilometri sud-est de New York, iar viteza sa de deplasare creştea din nou, chiar dacă rafalele de vânt se menţineau la viteza de 150 de kilometri pe oră, potrivit Centrului naţional pentru uragane (NHC), relatează AFP.
Potrivit buletinului NHC publicat la ora 14.00 (20.00 ora României), viteza vântului nu a evoluat în raport cu sfârşitul dimineţii, dar viteza de deplasare a masei depresionare a trecut de la 30 la 40 de kilometri pe oră.
Uraganul, care ar urma să ajungă pe coastele de nord-est ale Statelor Unite luni seara în apropiere de Atlantic City (New Jersey), se afla la 180 de kilometri de staţiunea balneară la ora 14.00, potrivit NHC.
New York, Michael Bloomberg, a insistat luni ca locuitorii din oraş vizaţi de ordinul său să fie evacuaţi ''imediat'', subliniind pericolul iminent ce-l reprezintă uraganul Sandy, relatează AFP.
''Dacă nu aţi plecat încă şi dispuneţi de un mijloc de a pleca, plecaţi imediat. Condiţiile se deteriorează foarte repede şi porţile prin care să ieşiţi în siguranţă sunt pe cale să se închidă'', a declarat Bloomberg într-o conferinţă de presă.
Duminică, primarul New Yorkului a ordonat evacuarea obligatorie a 375.000 de new-yorkezi care locuiesc în zone inundabile, dar mulţi dintre ei nu au plecat.
''Este o furtună care poate uşor să vă omoare'', a insistat el, adăugând că punctul culminant este aşteptat să aibă loc în cursul serii, începând cu ora 20,00 /00,00 GMT/ şi în următoarele patru ore, cu o creştere a nivelului apelor care ar putea ajunge în unele locuri la 3,5 m, cu ploaie şi vânt puternic.
New Yorkul este în mare măsură înconjurat de apă şi măsurile de evacuare vizează sudul Manhattanului, şi mai multe zone de coastă ale Brooklynului şi Staten Island.
Bloomberg a reamintit că au fost deschise centre de primire în 76 de şcoli, cu un total de 16.000 de paturi disponibile, dar a recunoscut că ele sunt departe de a fi ocupate şi că duminică seara doar 3.000 de persoane au dormit în centre, plus 73 de animale de companie.
ORA  19.26 Preşedintele american Barack Obama a avertizat asupra mai multor zile de întreruperi severe şi a unor posibile consecinţe fatale, în timp ce uraganul Sandy se apropie de Coasta de Est a SUA. Furtuna este cea mai mare care loveşte America în ultimii ani.
"Am anticipat că centrul furtunii ca ajunge pe uscat în această seară. Dar din cauza naturii acestei furtuni, suntem siguri că va fi un proces de mişcare lentă, pe o întindere mare a ţării, şi milioane de oameni vor fi afectaţi. 
Prin urmare, cel mai important mesaj pe care îl am pentru public, acum, este: Vă rog, ascultaţi la ce anunţă statul şi autorităţile voastre locale!".
Obama a mai declarat că statele federale şi autorităţile locale sunt bine pregătite şi a solicitat milioanelor de persoane din zonele afectate să le urmeze sfatul, în special în ce priveşte evacuarea.
ORA  19.15 Uraganul Sandy poate avea consecinţe dezastruoase, a avertizat luni preşedintele american Barack Obama, într-o intervenţie televizată, relatează AFP. El le-a atras atenţia compatrioţilor săi că aceasta este o furtună "importantă şi puternică".Aproximativ 11.000 de zboruri au fost anulate, luni, pe aeroporturile americane, blocând deplasările a zeci de mii de pasageri, în apropierea sosirii uraganului Sandy, potrivit site-ului specializat flightaware.com, relatează AFP.

Aproximativ 10.700 de zboruri au fost anulate începând de duminică, iar această cifră ar putea creşte în apropierea sosirii uraganului care va atinge coasta luni seara, însoţit de ploi torenţiale, rafale puternice de vânt şi ninsori în momentul în care se va întâlni cu un front rece venit din nord.
Trei aeroporturi mici de pe coastă au fost închise complet, luni, în timp ce multe altele, ca cel din Philadelphia, şi-au anulat aproape toate zborurile.
Circa 1.300 de zboruri au fost anulate duminică, potrivit site-ului flightaware.com. Alte 6.814 au fost anulate luni, iar 2.594 de curse au fost deja anulate pentru marţi.
"Majoritatea companiilor aeriene nu au publicat încă anulările pentru mâine (marţi, n.red.), dar meteorologii anticipează rafale de vânt de 80-110 kilometri pe oră marţi, între Washington şi New York, ceea ce va spori numărul anulărilor", a precizat Daniel Baker, director general al flightaware.com, într-un comunicat.
Potrivit Eurocontrol, organizaţia desemnată să garanteze securitatea traficului aerian, cu sediul la Bruxelles, circa 300 de zboruri transatlantice au fost anulate din totalul de 500 asigurate zilnic în condiţii obişnuite. Organizaţia mizează pe o revenire la normal începând de miercuri.
În Extremul Orient, companiile japoneze au anulat şi ele zborurile către New York şi Washington, la fel ca Air India şi Pakistan International Airlines. Metrourile, autobuzele şi trenurile au fost închise la New York, Philadelphia şi Washington.
ORA : 19.05  Pagubele economice provocate de uraganul Sandy pe coasta de nord-est a SUA ar putea să se ridice la o sumă cuprinsă între 10 şi 20 de miliarde de dolari, ceea ce ar antrena pierderi cuprinse între 5 şi 10 miliarde de dolari pentru companiile de asigurări, a estimat luni compania americană Eqecat, specializată în analiza şi modelarea impactului catastrofelor naturale, transmite AFP.
Comparativ, pagubele provocate de uraganul Irene în 2011 au fost evaluate la 10 miliarde de dolari. Cel mai 'costisitor' eveniment din istoria catastrofelor naturale a fost uraganul Katrina, care a devastat New Orleans în 2005 şi a provocat pagube asigurate cuprinse între 40 şi 66 miliarde de dolari.
ORA  18.54 Candidatul republican la Casa Albă, Mitt Romney, şi-a anulat reuniunile electorale prevăzute începând cu luni seara "din respect pentru milioanele de americani" ameninţaţi de uraganul Sandy.
"Guvernatorul Romney apreciază că este un moment de unitate pentru ţară şi liderii ei pentru a le veni în sprijin americanilor care sunt ameninţaţi", a anunţat Gail Gitcho, purtătorul de cuvât al lui Mitt Romney, într-un comunicat publicat luni.
Anularea complică finalul campaniei republicanului, care trebuie să acopere în continuare o diferenţă mică dar persistentă în sondaje în statele cheie pentru scrutinul din 6 noiembrie, cum ar fi Ohio (nord), unde se află de duminică dimineaţă. Fără o victorie în acest stat, alegerea sa va fi foarte dificilă.
Mitt Romney nu şi-a anulat reuniunea electorală prevăzută pentru luni în acest stat şi a menţinut o a doua deplasare în Iowa (centru) în cursul după-amiezii.
"Vreau să menţionez că inimile şi rugăciunile noastre vor fi cu oamenii care se află în calea furtunii. Sandy este un uragan care va fi într-adevăr devastator, multe persoane vor traversa un moment greu din cauza furiei lui Sandy", a declarat candidatul la Avon Lake, înainte de a le cere susţinătorilor săi să facă donaţii către Crucea Roşie.
ORA  18.43 Oraşul New York era paralizat, luni, pregătindu-se într-un calm ireal să înfrunte monstruoasa furtună Sandy, străzile fiind goale şi măturate de ploi, iar transporturile în comun şi atracţiile turistice fiind întrerupte, relatează AFP.
Bursa din New York va rămâne închisă toată ziua şi ar putea fi aşa până marţi, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată de la atentatele din 11 septembrie.
Nici trenurile, nici metrourile şi nici autobuzele nu vor circula în această metropolă cu 8,2 milioane de locuitori.
Primarul Michael Bloomberg a oprit totul, pentru a evita riscurile şi pagubele materiale şi a se asigura că oraşul va putea redemara în plină forţă cât mai repede posibil după trecerea uraganului Sandy, care urmează să ajungă spre sfârşitul zilei de luni.
Milioane de locuitori nu au putut merge la serviciu, tribunalele şi şcolile au fost închise, iar atmosfera din New York, de obicei frenetică, era luni de un calm uimitor, doar câteva taxiuri, maşini şi biciclete traversând oraşul.
Mii de turişti au fost, de asemenea, nevoiţi să îşi refacă planurile, principalele atracţii precum Statuia Libertăţii sau Empire State Building fiind închise, precum şi unele hoteluri situate în zonele inundabile.
Doar micile magazine de proximitate erau deschise, majoritatea celor mari preferând să renunţe după ce au fost luate cu asalat în weekend.
Generatoare, baterii, lanterne, pâine, apă, ca pentru uraganul Irene în 2011, newyorkezii nu au lăsat nimic la voia întâmplării, temându-se de pene de electricitate şi epuizarea stocurilor alimentare.
Primarul oraşului le-a cerut locuitorilor să rămână în casele lor şi a ordonat duminică evacuarea a 375.000 de persoane din zonele inundabile, dar multe păreau reticente în a pleca. Doar 3.000 dintre ele şi-au găsit refugiu, luni dimineaţa, în cele 76 de centre de primire deschise în şcolile din oraş.
În sudul Manhattan, apele au urcat deja în cursul dimineţii cu aproape un metru, fără a genera vreo mişcare de panică.
La intersecţia dintre Sixth Avenue, gol, şi 23rd Street, David Blythe, care locuieşte în Brooklyn, a venit să cumpere o cafea şi o banană pentru micul dejun, dintr-una dintre puţinele cafenele deschise. Pentru a fi sigur că poate lucra, el şi-a luat o cameră la hotel pentru mai multe zile, în Manhattan, la aproximativ zece kilometri distanţă de propria casă.
"Am întâlniri la care nu pot lipsi", a explicat el.
În clădirea rezidenţială vecină denumită "Carolina", pe 23rd Street, toţi angajaţii au fost rechiziţionaţi pentru trei zile, pentru a garanta securitatea locuitorilor. Ei nu se vor întoarce la casele lor.
Albert Mustaj, un uşier, zâmbeşte când este întrebat dacă îi este teamă. "Vin din Muntenegru", explică el. "Am văzut şi lucruri şi mai rele decât atât".
Martha Kowalczyk, în vârstă de 27 de ani, care îşi plimbă câinele pe o stradă învecinată, este la fel de liniştită. "Vin din Indiana, am trecut prin tornade, aici nu va fi niciodată aşa ceva", apreciază această tânără care lucrează într-o şcoală şi profită, deci, de o zi liberă neprevăzută. "Iar clădirea în care locuiesc este veche, este solidă", adaugă ea.
Nick, un grec în vârstă de aproximativ 40 de ani care refuză să îşi precizeze numele de familie, aşteaptă să poată pleca acasă în Queens, dar nu ştie cum. A venit să lucreze, a avut supriza neplăcută de a descoperi că micul restaurant care îl angajase este închis. "Sper că voi putea lucrea mâine dimineaţă, am nevoie să muncesc", a explicat el, citind un ziar sub o copertină.
În sudul Manhattanului, o zonă inundabilă, unele restaurante şi-au protejat zonele inferioare ale clădirilor lor cu saci de nisip. Altele şi-au consolidat vitrinele cu plăci.
"Atât timp cât avem electricitate, cred că voi supravieţui", a declarat la rândul său Doug Barotra, care duminică a cumpărat 50 de cutii de bere şi intenţionează să rămână acasă timp de trei zile.
ORA  17.49 Coasta de est a Statelor Unite este cvasi-izolată din cauza uraganului, notează AFP. Majoritatea companiilor aeriene care operează în Europa şi în Asia şi-au anulat zborurile către şi din această zonă, determinând zeci de mii de oameni să-şi modifice planurile de călătorie.
Potrivit Eurocontrol, organizaţia care răspunde de securitatea traficului aerian, cu sediul la Bruxelles, circa 300 de curse transatlantice au fost anulate din cele 500 zilnice asigurate în mod normal. Eurocontrol se aşteaptă ca situaţia să se normalizeze începând de miercuri.
ORA  17.44 Guvernatorul statului New York Andrew Cuomo a anunţat închiderea, luni după-amiază, a două tuneluri rutiere din Manhattan din cauza riscurilor de inundaţii provocate de uraganul Sandy, relatează AFP.
Tunelurile Holland şi Brooklyn-Battery vor fi închise circulaţiei începând cu ora 14.00 (20.00 ora României), a anunţat guvernatorul într-o conferinţă de presă, ceea ce va paraliza şi mai mult metropola, unde toate transporturile publice au fost întrerupte duminică.
Cuomo a adăugat că podurile vor fi, de asemenea, închise, dacă rafalele de vânt vor depăşi 96 de kilometri pe oră.
El a adăugat că principala îngrijorare este în prezent creşterea apelor, care ar putea fi "extraordinară" şi ar putea provoca inundaţii grave.
"Sistemul de metrou şi apa sărată nu vor face casă bună", a declarat el.
Cuomo a adăugat că 1.000 de membri suplimentari ai gărzii naţionale vor fi mobilizaţi în statul New York.
El a anunţat o primă mobilizare a 1.000 de persoane duminică.
Pentru repararea penelor de electricitate aşteptate după sosirea uraganului Sandy în cursul serii, el a precizat că 4.000 de angajaţi au fos deja rechiziţionaţi de diferite companii de electricitate.
Primele efecte ale uraganului Sandy s-au făcut simţite duminică, de-a lungul Coastei de Est, provocând anularea a mii de curse aeriene şi evacuarea a sute de mii de persoane la New York şi din anumite zone de coastă.
Uraganul Sandy este aşteptat să ajungă pe coasta de Vest luni seara, în Statele Unite, urmând să afecteze mai multe oraşe importante, între care New York, Boston, Philadelphia şi Washington. De asemenea, uraganul ar putea produce pagube şi în Canada, în oraşele Toronto şi Ottawa.
Sandy a făcut ravagii în Caraibe: 59 de morţi
Uraganul a făcut ravagii în Caraibe, soldându-se cu 59 de morţi în Caraibe, în special în Haiti şi Cuba.
"Dorim să prezentăm condoleanţe sincere populaţiilor din Haiti, Cuba, Jamaica, Republica Dominicană şi Bahamas, în special celor care au pierdut rude şi care au fost afectate de efectele dezastruoase ale uraganului (Sandy)", au scris într-un comunicat comun Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externe Catherine Ashton şi comisarul european pentru Gestionarea Crizelor Kristalina Gheorghieva.
Primele persoane dispărute din cauza uraganului
Cel puţin şase cetăţeni francezi au fost daţi dispăruţi pe mare, între Martinica şi Republica Dominicană, după trecerea Uraganului Sandy.
Centrul operaţional de supraveghere şi salvare din Antille-Guyane au demarat operaţiunile de salvare, pentru care va fi folosit şi un avion.
Sandy saltă dolarul. Investitorii văd în uragan o mană cerească
Dolarul american s-a apreciat uşor luni, iar randamentele titlurilor Trezoreriei SUA au scăzut, după ce investitorii s-au orientat spre moneda americană ca plasament considerat sigur, pentru a se pregăti în aşteptarea impactului uraganului Sandy, potrivit MarketWatch.
Indicele ICE, care măsoară dolarul SUA faţă de un coş format din şase valute importante, a avansat cu circa 0,3%, la 80.252, pe fondul unui volum redus de tranzacţii.
"Iminenta sosire a uraganului în SUA a cauzat o uşoară aversiune faţă de risc pe pieţele financiare. Dolarul este mai puternic, randamentele titlurilor de Trezorerie mai scăzute, iar bursele mai slabe", a declarat Kit Juck, şeful diviziei de tranzacţii valutare la Societe Generale Londra.
Publicarea în SUA de date care au arătat o creştere de 0,8% a cheltuielilor de consum în septembrie, peste aşteptările analiştilor, a susţinut, de asemenea, dolarul, transmite Mediafax.
Bursele americane vor rămâne închise luni şi, posibil, marţi din cauza efectelor uraganului.
Newyorkezii şi-au luat măsuri de precauţie
Cozi imense s-au format duminică la magazine de produse alimentare şi supermarketuri în New York, locuitorii oraşului cumpărând lucruri care să le permită să facă faţă uraganului Sandy.
Newyorkezii fac cumpărărturi ca pentru o adevărată stare de asediu, de la apă, pâine şi produse produse proaspete şi până la baterii.
La supermarketurile din lanţul Trader Joe de pe Upper West Side şi Union Square, cozile ajung în stradă. Angajaţii lasă să intre câte puţini clienţi, iar oamenii sunt nemulţumiţi.
Circulaţia tuturor mijloacelor de transport în comun din New York - metrouri, autobuze, trenuri - a fost oprită duminică seara de către autorităţi, înainte de sosirea uraganului Sandy, prevăzută pentru luni seara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu