miercuri, 6 martie 2013

             Un meteorit a explodat deasupra Rusiei.



Agentia spatiala rusa: "Nu l-am vazut pe monitoare"
Multi au crezut ca vine sfarsitul lumii. Un meteorit de zece tone a explodat intr-o imensa minge de foc, deasupra orasului rusesc
Celiabinsk din Urali si s-a dezintegrat in numeroase fragmente care au ars in atmosfera sau chiar au cazut pe Pamant.
Asteroidul cu o greutate de 10 tone s-a apropiat de Terra cu o viteza de 54 de mii de kilometri pe ora. Impactul cu atmosfera teresta, spun specialistii, a produs fragmentarea meteoritului care si-a continuat caderea pierzand insa viteza cu fiecare minut parcurs.
Faptul ca meteoritul s-a rupt in bucati si s-a topit in atmosfera a insemnat pe de o parte o zona mai mare afectata insa pe de alta parte impactul pe pamant a fost mai mic. Un asteroid urias care loveste terra ar insemna o catastrofa la nivel planetar. Una pe care ne-am imaginat-o de multe ori insa pe care nu o doreste nimeni.
O varianta speculata de presa rusa este ca armata stia ca asteroidul urmeaza sa loveasca pamantul in zona Uralilor si a luat masuri. O racheta interceptoare a fost trimisa spre spatiu si a lovit meteoritul inainte ca acesta sa intre in atmosfera.
Asta inseamna insa ca acest sistem de aparare a pamantului s-ar activa atunci cand Terra este in pericol iminent de a fi lovita de un asteroid de mari dimensiuni. Specialistii studiaza spatiul cu atentie si urmaresc obiectele care se apropie de pamant.
O alta veste proasta pe care ne-o dau astrofizicienii rusi este ca meteoritul a distrus stratul de ozon si ca in zona uralilor va aparea o gaura in stratul protector al atrmosferei si implict mai multe radiatii nocive vor ajunge la sol.
Preotii nu cred intr-un semn al apocalipsei, dar ne cer sa fim pregatiti.



Asteroidul 2012 DA14 va intersecta orbita Pământului vineri fără a prezenta un pericol de ciocnire cu Pământul, potrivit calculelor orbitei acestuia.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Spaţiale Române asteroidul care va fi la distanţa minimă faţă de Pământ, respectiv 27.700 kilometri, la ora 21.24:42 ora României, va putea fi observat chiar şi cu un binoclu.

Distanţa la care va trece asteroidul faţă de Pământ este una record pentru un obiect de asemenea dimensiuni, se arată în comunicatul citat.
Magda Stavinschi, Institutul Astronomi al Academiei Române a explicat, pentru Realitatea TV, la ce ne putem aştepta: "Asteroidul e asemănător cu compoziţia Pământului. Are un diametru relativ mic, 30-40 de metri. E aproape. La ora 21 ora României va fi la distanţa minimă de noi, deja este la distanţă mică de noi".

Îi va fi deviată traiectoria sau, în cazul în care este periculos, va fi distrus,  opţiune care nu se preferă.

O ciocnire cu un asteroid, aşa cum s-a întâmplat la 30 iunie 1908, în Siberia, la Tungusk, poate fi o catastrofă".
Echivalentul unei bombe atomice

Meteoritul s-a dezintegrat la intrarea in atmosfera, eliberand o cantitate de energie impresionanta, echivalenta cu cea a unei bombe nucleare. K.T. Ramesh, profesor la o facultate de inginerie din SUA (Johns Hopkins Whiting School of Engineering), afirma ca in cosmos exista aproximativ 100 de milioane de obiecte ceresti de aceasta marime. Dintre ele, aproximativ 100.000 pot intra in atmosfera Terrei.

Daca asteroidul 2012DA14 ar fi lovit Pamantul, el ar fi putut distruge chiar un oras intreg, craterul creat de un asemenea obiect cosmic fiind foarte mare.

Ingrijorator este faptul ca SUA si Rusia nu au reactionat in fata unei asemenea amenintari cosmice, acesta fiind un lucru ciudat, daca ne gandim la tehnologia de care ele dispun. Consecintele pentru intreaga lume puteau fi si mai grave daca meteoritul cadea in Coreea de Nord, tara aflata in stare de alerta, gata sa atace pe oricine imediat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu