sâmbătă, 8 decembrie 2012

Avalansele

 

 

 

 

 

 

 

 





  • Rolul avalanÅŸelor în modelarea reliefului 
               Forme de relief formate de avalanÅŸe:


























































































































  

  Culoarele de avalanşă :sunt formele erozionale cele mai caracteristice, în modelarea cărora avalanÅŸele de zăpadă au un rol primordial. Ulterior sunt modelate ÅŸi de apele torenÈ›iale pe timpul verii. Se consideră că sunt rezultatul modelării alternative nivale, criogene ÅŸi pluviale”. Culoarele de avalanşă reprezintă suprafaÅ£a pe care se deplasează masa de zăpadă în timpul unei avalanÅŸe. Culoare de avalanşă se localizează preponderent pe versantul vestic pe care de cele mai multe ori îl străbat în întregime, dar apar bine dezvoltate pe versantul estic.

Culoare de avalansa-versantul vestic
Culoar de avalansa-versantul vestic

Avalanșe care au ucis

  • AvalanÈ™ele din Alpi din timpul primului război mondial au ucis mai mult de 60 de mii de oameni. Un soldat a spus: „Cel mai mare duÈ™man era natura însăși.”
  • ÃŽn 1916 au căzut în 2 zile 4 metri de zăpadă. Acestea au declanÈ™at avalanÈ™e timp de două zile care au ucis 10 mii de soldaÈ›i.
  • Cutremurul din Peru de pe 31 mai 1979 a provocat multe avalanÈ™e È™i surpări de teren care în total au ucis 66 de mii de oameni. A dislocat o stâncă de rocă È™i gheață care a ucis pe cei 5 de mii de locuitori ai oraÈ™ului Ranrahica.

Protecție

Pentru evitarea pericolelor legate de avalanșe, este importantă cunoașterea precisă a arealelor în care se produc. Cartografierea acestor areale și realizarea hărților de risc permit luarea celor mai eficiente măsuri de atenuare a impactului acestora asupra activităților umane. În dreptul culoarelor de avalanșă sunt construite tunele de protecție, iar pe versanți sunt amplasate ziduri de protecție, gărdulețe sau plase de sârmă. Plantarea unor perdele forestiere de protecție s-a dovedit eficientă mai ales pentru protejarea drumurilor pe distanțe mari.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu