duminică, 9 decembrie 2012

Tipuri de vulcani


CE ESTE UN VULCAN
Prin vulcan se înțelege atât formația geologică de formă conică formată prin erupția lavelor, cenușelor și gazelor dintr-un focar cu topituri magmatice situate în adâncime cât și deschizătura din scoarța terestră care emite rocă topită sau parțial topită ,cenușă și gaze.
Tipuri de vulcani

Vulcanii de tip hawaian au lava foarte fluida care curge repede, neproducand niciodata explozii. Mai rar, lava ramane inchisa in crater si formeaza un lac de unde se poate revarsa.

Vulcanii de tip strombolian au eruptii cand efuzive, cand explozive. In cursul anumitor eruptii, lavele semivascoase curg lent, construind un con vulcanic cum este cel al Vezuviului, de la Stromboli, sau al vulcanului Fuji-Yama. Acesti vulcani degaja si materii solide, de forme si dimisiuni diferite: cele mai mari sunt bombele vulcanice, blocuri de lava mai mult sau mai putin solidificata, iar cele mai mici sunt cenusile. Aceste materii acopera lava, inainte de a fi acoperite la randul lor de o alta scurgere.
Vulcanii de tip vulcanian sunt mult mai explozivi. In timpul unei eruptii, lava vascoasa si rocile din cos sunt pulverizate.O  cantitate  imensa  de cenusa  inalta pana la o altitudine de zeci de kilometri. Asa s-a intamplat in cazul eruptiei vulcanului Pinatubo (Filipine), in 1991, dupa ce fusese inactiv timp de sase secole.
Vulcani de tip islandic cu eruptii liniare de lave fluide, fara explozii.
Vulcani de tip peleean cu eruptii de lava vascoasa care se ridica in forma unui stalp.
Vulcani de tip Bandai-San la care exploziile foarte puternice arunca in aer vechiul aparat vulcanic.

 




Eruptia vulcanului Pinatubo din Filipine in 12 iunie 1991.

Cei mai activi 5 vulcani din lume
    1.  Sangay, Ecuador
 Acesta a avut eruptii frecvente si in vremuri istorice, mai ales de tip strombolian - cea mai timpurie eruptie raportata a fost in 1628.
2. Santa Maria, Guatemala

Vulcanul Santa Maria se inalta peste campia de coasta dinspre Pacific a Guatemalei. Este de fapt un stratovulcan format din straturi alternative de cenusa intarita, lava si roci si are o inaltime de 3.772 metri.

3. Stromboli, Italia

Vulcanul Stromboli a erupt aproape continuu de peste 2.000 de ani, ceea ce a facut sa fie supranumit "Farul Mediteranei".

4. Etna, Italia
Situat in Sicilia, acest vulcan dateaza din anul 1.500 i.Hr. si a erupt de circa 200 de ori. In 2001 curgerile de lava au ajuns pana  aproape de orasul Nicolosi.



5. Yasur, Vanautu
Muntele Yasur este un vulcan activ situat pe Insula Tanna, Vanuatu, facand parte din Cercul de Foc al Pacificului, si are 361 de miile sale sunt fie de tip strombolian, fie de tip vulcanian. 








Realizat de Chiorean Paula si Stan Roxana.








Un comentariu: