sâmbătă, 1 decembrie 2012

Raspandirea vulcanilor pe glob


E
 Raspandirea vulcanilor pe glob
de Nica Darius si Suciu Bogdan

Eruptiile vulcanice au loc atat pe continente cat si pe fundul marilor sau al oceanelor.In ambele situatii acestea duc la formarea de munti sau podisuri oceanice.
Raspandirea vulcanilor si a cutremurelor de pamant pe glob coincide cu cea a marilor fracturi ale scoartei- rifturile si fosele. Cele mai importante sunt:
a)      Zonele din rifturi din oceanele Atlantic si Indian din estul Africii
b)      Zonele de subductie precum Japonia, Filipine si vestul Americilor( toate facand parte din asa numitulcerc de foc al pacificului”)
c)      Zonele corespunzatoare lanturilor de munti tineri ( vulcanii Etna si Vezuviu din Italia, lantul muntos din Romania)
Vulcanii stinsi sunt foarte raspanditi pe suprafata pamantului ,sunt prezenti  si in Romania, formand un lant de lungime impresionanta in N-E Transilvaniei.
 
     In 1883 o eruptie a distrus complet insula vulcanica Krakatau, situat intre Sumatra si Jawa.Vulcanul se pregatea zgomotos de peste 4 ani, iar pe 27 august prin eruptia cea mai zgomotoasa a zburat in aer varful muntelui vulcanic.                                                                                                                             Explozia s-a auzit in Australia , la 4 mii km departare. Au ajuns in aer milioane de tone de fum si cenusa , acoperind soarele in toata lumea. Valuri de cunami au inundat coastele Jawei si Sumatrei, numarul victimelor depasind 36 mii. Cand cerul s-a inseninat s-a observat ca cea mai mare parte a vulcanului Krakatau disparuse. In scurt timp din apa s-a ridicat o noua insula , careia I s-a dat numele de Anak Krakatau, ceea ce insemna copilul lui Krakatau. Actualmente acest vulcan are o altitudine de 200m.

 
      Zonele geotectonice ale Pãmântului sunt: rifturile, zonele de subducþie,punctele fierbinti . Cea mai mare parte a vulcanilor activi se aflã în rifturile oceanice (peste 10.000 munþi vulcanici în Oc. Pacific). Vulcaniicare vin în contact direct cu populaþia sunt cei de
 pe continente sau insule(detin circa 87% din numãrul vulcanilor activi).Din numãrul total al vulcanilor activi de 500, în zona de subductie sunt situati 417, în lungul riftului est - african 14, în zonele oceanice 63 (44 înOceanul Atlantic, 15 în Oceanul Pacific si 4 în Oceanul Indian).
Cercul de Foc al Pacificului (62% din vulcanii activi ai globului):
       Peninsula Kamceatka 390 vulcani recenþi, 19 vulcani activi(Kliucev  4877 m); Insulele Kurile  39 vulcani recenti, 33 activi; Arhipeleagul  
Nipon si Insulele Ryu Kyu  58 vulcani recenti dincare 37 activi; Insulele Filipine  31 vulcani recenti din care 15 activi; Arhipelagul Indonezian  122 vulcani recenti din care 69 activi; Insulele Mariane  23 vulcani recenþi din care 20 activi; Malaezia i Polinezia  94 recenti din care 48 activi; Noua Zeelandã (numerosi vulcani recenþi si activi); Insulele Aleutine si Alaska  60 vulcani recenti din care 39 activi; Muntii Cascadelor  15 vulcani recenti din care 7 activi;  AmericaCentralã 60 de vulcani recenti din care 42 activi; Muntii Anzi din America de Sud  60 vulcani recenti din care 47activi; Antarctica  16 vulcani recenti din care 10 activi.Zona de subductie Antilele Mici  17 vulcani recenti din care 9 activi (Mt. Pelée 1397 m).Zona vulcanicã Oc. Atlantic cuprinde 44 vulcani.
       Zona vulcanicã mediteraneanã cuprinde vulcani activi europeni: Etna,Vezuviu, Stromboli din Marea Tirenianã si Santorin din Marea Egee, precum si vulcanii stinsi din Orientul Apropiat (Ararat 5165 m; Elbrus 5633m; Demavend 5604 m).
       Zona vulcanicã a Oc. Indian cuprinde vulcani activi.
       Zona vulcanicã a Oc. Pacific cuprinde 15 vulcani activi situati deasupra punctelor fierbinti Mauna Loa 4170 m Hawai.
       Zona vulcanicã din Africa cuprinde43 vulcani recenti din care 14activi (Kilimandjaro  5895 m; Kenya  5199 m). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu