luni, 10 decembrie 2012

Vulcani.Cauze


Vulcanii
Indonesia

Ce sunt vulcanii?


qformația geologică de formă conică formată prin erupția lavelor, cenușelor și gazelor dintr-un focar cu topituri magmatice situate în adâncime.
qdeschizătura din scoarța terestră care emite rocă topită sau parțial topită (lava), cenușă și gaze.Deschizătura poate fi o crăpătură sau o gaură (mai mult sau puțin rotundă), caz în care se numește „crater”. O caldeiră este bazinul în formă de căldare format prin așezarea părții de sus a conului vulcanic, ea având uneori crăpături sau crater(e).
Clasificarea


Scurgerea de lava pe Hawai
Dupa perioada de formare:

-Vulcani tineri
Vulcanul Etna
-Vulcani batrani

                        

















Ship rock.SUA
După activitate:
Òvulcani activi, care continuă să erupă.
Òvulcani inactivi (stinși), a căror activitate a încetat cu milenii în urmă și care nu mai au cameră magmatică
Òvulcani adormiți, care nu au avut activitate o perioadă mai lungă de timp, de ordinul a sute sau chiar mii de ani, dar care au potențialul de a erupe în viitor.
Geneza vulcanului

Globul terestru are mai multe straturi.Astfel în centru se găsesc cele mai grele elemente care, prin procese fizico-chimice exoterme, ajung la temperaturi foarte ridicate , fapt ce determină topirea rocilor cu formare de gaze. Acest fenomen cauzează presiuni deosebit de mari, gazele cautând sa străpungă straturile de la suprafață. Rocile vecine magmei suferă procese de transformare, fiind numite roci metamorfice.

Un vulcan se formează prin ridicarea scoarței, alcătuind „conul vulcanului”, sub presiunea gazelor și magmei (rocile topite). Materiile incandescente ies la suprafață printr-un crater (deschidere cu forme si diametre diferite). Un crater puțin adânc se numește pateră.
Eruptie

ÒFenomenul ieșirii magmei la suprafață este denumit erupție și are loc acolo unde scoarța terestră opune cea mai mică rezistență. Acest punct de rezistență redusă este reprezentat de crăpăturile din scoarță sau de limitele dintre plăcile tectonice continentale .
ÒErupția vulcanului este însoțită de cutremure de pământ, erupție de gaze, cenușă, bombe vulcanice (fragmente rupte din crater) și lavă (vâscozitatea ei diferă după reacția acidă sau bazică a lavei) care se solidifica prin răcire.
ÒDupa iesirea lavei ,eruptia se linisteste ,dar continua sa iasa gaze .La mult timp dupa incetarea eruptiei,activitatea vulcanicapoate continua cu emanatii de gaze reci(este cazul mofetelor din România) sau cu formarea de ghizere.Vulcanii pot fi stinsi sau activi.Cei din prima categorie se intalnesc si in Romania (Oas,Gutai).Vulcanii activi pot avea eruptii fracvente(Stromboli-Italia ,Maua Loa-Hawaii)sau dimpotriva pot erupe dupa mari perioade de pauza (chiar secole,precum vulcanul Vezuviu din Italia.
Vulcanul vezuviu .Italia

A fost efectuat de catre:
Caracicovscaia marina
felecan diana

















2 comentarii: