sâmbătă, 8 decembrie 2012

Uraganul Sandy

            Uraganul Sandy a fost un masiv ciclon tropical de sezon târziu care a afectat Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Republica Dominicană și Statele Unite ale Americii. În prezent acesta a afectat profund Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii și Canada de Est.
             Fiind al 18-lea ciclon tropical, a 18-a furtună care a fost denumită, precum și al 10-lea uragan din Atlantic din sezonul 2012 al uraganelor, Sandy s-a dezvoltat dintr-un val tropical alungit din Marea Caraibelor de vest la 22 octombrie 2012.  A scăzut ca intensitate (depresiune tropicală), apoi s-a întărit rapid și s-a transformat într-o furtună tropicală șase ore mai târziu. Sandy s-a mutat încet spre nord spre Antilele Mari și, treptat, s-a consolidat.  
             Uraganul Sandy este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson care are cinci nivele. S-a întins pe o suprafață relativ mare, de cel puțin 800 de kilometri. Uraganul Sandy este considerat cel mai periculos din ultimii 100 de ani în SUA.
  Impact
         Uraganul Sandy a fost cel mai costisitor uragan din istoria recentă. Pagubele au fost atât materiale, cât și costuri suplimentare legate de anularea curselor aeriene și a altor activități curente. În New Jersey sau la New York, Sandy  ar putea deveni uraganul cel mai costisitor după Katrina care a devastat oraşul New Orleans în 2005. Comparativ, pagubele cauzate de uraganul Irene în 2011 au fost evaluate la 10 miliarde de dolari, în timp ce distrugerile provocate de Ike, care a devastat Statele Unite în 2008, s-au ridicat la 20 de miliarde de dolari. Subliniind impactul "întreruperilor de curent" în estul ţării, compania a revizuit, de asemenea, creşterea costului pagubelor acoperite de asigurători, care va cuprins 10-20 de miliarde de dolari, adică de două ori mai mult decât la prima estimare.  "Este foarte posibil ca pagubele asigurate cauzate de Sandy să fie mai importante şi mai ridicate decât tot ce am putut vedea de la Katrina".
          Cel puțin 23 de incendii au izbucnit în timpul furtunii, fără a face victime.  In  New York, multe zone au fost inundate, peste 750.000 de oameni au rămas fără energie electrică, potrivit primarului Bloomberg. În total, opt milioane de locuințe au rămas fără electricitate în 18 state din nord-estul SUA şi în Washington DC.  Cel mai afectat stat este New Jersey, unde sunt 2,5 milioane de case fără electricitate.  Un dig situat la nord de New Jersey s-a rupt, iar trei orașe din apropiere au fost inundate, apa atingând aproape un metru și jumătate, potrivit Reuters. În Virginia, compania electrică locală a apelat la foştii săi angajaţi pensionari pentru a remedia situaţia.  Cincizeci de locuinţe din Queens au luat foc, în urma unui incendiu,iar doua reactoare nucleare au fost scoase din funcţiune.
         Uraganul Sandy, care a fost retrogadat la furtună tropicală după trecerea pe teritoriul SUA, le-a provocat multe necazuri şi canadienilor. În zonele Ontario şi Quebec au rămas fără energie electrică peste 100.000 de personae,de asemnea, furtuna a doborât copaci, paralizând aproape complet transportul în comun, la Toronto.
         S-au înregistrat cel puțin 110 de pierderi de vieți omenești în SUA, Canada și Caraibe.

Imagini sugestive:

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu