luni, 10 decembrie 2012

Uraganul Sandy

      Uraganul Sandy a fost un masiv ciclon tropical de sezon târziu care a afectat Jamaica, Cuba, Bahamas, Haiti, Republica Dominicană și Statele Unite ale Americii. În prezent acesta a afestat profund Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii și Canada de Est.

Fiind al 18-lea ciclon tropical, a 18-a furtună care a fost denumită, precum și al 10-lea uragan din Atlantic din sezonul 2012 al uraganelor, Sandy s-a dezvoltat dintr-un val tropical alungit din Marea Caraibelor de vest la 22 octombrie 2012. A scăzut ca intensitate (depresiune tropicală), apoi s-a întărit rapid și s-a transformat într-o furtună tropicală șase ore mai târziu. Sandy s-a mutat încet spre nord spre Antilele Mari și, treptat, s-a consolidat.
Uraganul Sandy este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson care are cinci nivele. S-a întins pe o suprafață relativ mare, de cel puțin 800 de kilometri.


URAGANUL SANDY face ravagii. Situatie fara precedent in ultimii 50 de ani  FOTO si VIDEO


 Uraganul Sandy a lovit, luni seara, coasta de est a Statelor Unite in regiunea Statului New Jersey, la New York apele inundand strazile Manhattanului, arzand transformatoare si lasand orasul in intuneric - situatie fara precedent in ultimii 50 de ani.

Autoritatile au inchis tunelurile dinspre Manhattan si mai multe poduri, iar curentul electric a fost intrerupt intentionat in toata partea sudica, incluzand centrul financiar Wall Street. Alte zeci de transformatoare au fost distruse la sud de 39 Street de contactul cu apa, iar statiile de metrou au fost inundate.

Cel putin cinci persoane si-au pierdut viata pe teritoriul statului New York. In Queens, un barbat in varsta de 29 de ani a fost ucis de un copac smuls din radacini.

Aeroportul Laguardia a fost inchis complet, iar JFK a operat la limita foarte redusa, existand pericolul ca pistele sa fie inundate.

Mii de persoane ramase fara curent electric au iesit pe strazi in New York City, nevenindu-le sa creada ochilor: strazi complet inundate, masini partial sub apa iar cladirile complet in intuneric. Situatia este fara precedent in ultimii 50 de ani. Singura data cand s-a mai intamplat ca strazile Manhattanului sa fie inundate de apele oceanului a fost in 1960, cand uraganul Donna a adus o crestere a nivelului apelor de trei metri. De aceasta data, insa, nivelul apelor care inconjoara Manhattanul ar fi crescut cu peste patru metri, un record istoric.

In paralel cu inundatiile, rafale de vant extrem de puternice au continuat sa sufle pe tot cuprinsul noptii, facand foarte dificila orice interventie a utilajelor de pompieri la numeroasele apeluri lansate de persoane ramase blocate de ape. Mii de persoane au cautat refugiu la adaposturile puse la dispozitie de autoritati, dar majoritatea populatiei din zonele expuse ca nu a reusit inca sa se refugieze din calea apelor, fie pentru ca nu a luat in serios avertismentele, fie pentru ca nu a avut timp: apele au inceput sa se ridice brusc in jurul orei 20.00, cand centrul uraganului a atins tarmul, impinse si de mareea cauzata de luna plina.

 



Un comentariu: