joi, 6 decembrie 2012

                        Uraganul Sandy


      Ce este un uragan?

          Uraganul este un ciclon tropical,de obicei insotit de vanturi puternice si ploi torentiale cu actiune distrugatoare.

  

          Despre Uraganul Sandy...

           Uraganul Sandy a fost un masiv ciclon  tropical de sezon tarziu care a afectat  Jamaica,Haiti,Bahamas,Rupublica Dominicana si Statele Unite ale Americii.A devenit cea mai mare furtuna inregistrata in Atlantic.Sandy s-a dezvoltat dintr-un val tropical alungit din      Marea Caraibelor de vest la 22.10.2012. A scăzut ca intensitate (depresiune tropicală), apoi s-a întărit rapid și s-a transformat într-o furtună tropicală șase ore mai târziu.Uraganul Sandy este de categoria 1 pe scara Saffir-Simpson care are cinci nivele. S-a întins pe o suprafață relativ mare, de cel puțin 800 de kilometri.

                                                        Impact

     Uraganul Sandy a fost cel mai costisitor uragan din istoria recentă, depășind pagubele provocate de uraganele Katrina din 2005 și Irene din 2011. Pagubele au fost atât materiale, cât și costuri suplimentare legate de anularea curselor aeriene și a altor activități curente.  S-au înregistrat cel puțin 253 de pierderi de vieți omenești în sapte  tari,pe parcursul furtunii. Pe data de 22 octombrie,Sandy s-a dezvoltat dintr-un val alungit din Marea Caraibelor de vest,dupa ce s-a mutat incet spre nord spre Antilele Mari și, treptat, s-a intensificat. Pe 24 octombrie, Sandy a devenit un uragan, a ajuns deasupra uscatului lângă Kingston- Jamaica. La 25 octombrie, Sandy a lovit Cuba. Devreme la 26 octombrie, Sandy s-a  mutat in Bahamas. Pe 29 octombrie, Sandy s-a curbat spre nord-vest și apoi s-a mutat la țărm lângă Atlantic City, New Jersey.

         Daune



        În Jamaica, vanturile au  lasat 70% din locuitori fără energie electrică, au suflat acoperișurile de pe clădiri si a fost ucis un om. În Haiti,Sandy a adus inundații care au ucis cel puțin 54 de oameni, a provocat penurie alimentară, și a lăsat aproximativ 200.000 de locuitori fără adăpost. În Republica Dominicană, doi au murit. În Puerto Rico, un bărbat a fost spulberat de un râu umflat. În Cuba, au fost extinse inundații și furtuni distrugând aproximativ 15.000 de case, ucigând 11 persoane.În Statele Unite, uraganul Sandy a afectat 24 de state,printre care Florida,Michigan,Wisconsin,New Jersey,New York si altele. În total, opt milioane de locuințe au rămas fără electricitate în 18 state din nord-estul SUA şi în Washington DC. Cel mai afectat stat este New Jersey, unde sunt 2,5 milioane de case fără electricitate si au izbucnit 23 de incendii,in timpul furtunii,din fericire fara nicio victima.     Un dig situat la nord de New Jersey s-a rupt, iar trei orașe din apropiere au fost inundate, apa atingând aproape un metru și jumătate, potrivit Reuters. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu